Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen bir nörolojik hastalıktır. Beynin bir bölgesinde hücrelerin anormal elektrik sinyali göndermesi sonucunda nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar yaşanır. Bunun sonucunda da hastada istemsiz kasılmalar, bilinç değişiklikleri ve duyusal değişiklikler ortaya çıkar. Epilepsi hastalığı nöbetler halinde kendini gösterir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %1’inde bu hastalığın olduğu belirtilmektedir.
Epilepsi nöbetlerinin tam nedeni bilinmese de çok sayıda etkeni bulunur. Genel olarak sinirlerin uyarılma ve dinlenme durumları arasındaki dengesizlik hastalığın nörobiyolojik temelini oluşturabilir. Hastalığın tespit edilen nedenleri arasında anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, doğumda bebeğin oksijensiz kalması, menenjit gibi hastalıklar, alkol çekilmesi, kan şekerinin düşmesi, yüksek ateşli hastalıklar, vasküler anormallikler, beyin tümörleri bulunur. Epilepsi nöbetlerine artırabilecek durumlar ise;
Epilepsi hastalığının birçok belirtisi vardır. Bunlar;
Hasta hemen yan yatırılarak salya ve kumsa varsa boğazına kaçması önlenir. Başını çarpmaması için baş altına destek konulmalı, kemer, kravat veya başörtüsü gibi eşyalar gevşetilir, gözlük gibi zarar verici eşyalar uzaklaştırılmalı, kişinin etrafı açılarak rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Nöbet esnasında dilini ısırmaması için ağzına sert bir cisim koymak ise yanlıştır. Çünkü bu hareket diş kırıklarına neden olabilir veya hastanın boğazını tıkayarak nefes almasını engelleyebilir.
Epilepsi hastalığının tedavisinde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlarla nöbetlerin durdurulması hedeflenir. Bunun için ilaçların düzenli alınması önemlidir. Bazı durumlarda ise ilaç tedavileri olumlu sonuç vermeyebilir. Bu nedenle cerrahi tedavilere geçilir. Epilepsinin cerrahi tedavisi ise iki şekilde yapılır.
Epilepsi hastalarının pilotluk, cerrahlık, dalgıçlık, yüksekte yapılan meslekler, delici ve kesici alet kullanan meslekler, şoförlük, itfaiyecilik, polislik veya askerlik gibi meslekleri yapmaları çok risklidir.
Epilepsi hastalığının tedavisi mümkündür. Düzenli ilaç tedavisi veya gereken durumlarda cerrahi operasyonlarla hastalık tedavi edilmektedir.
Sara, epilepsinin halk arasındaki ismidir. Bu hastalık, beyindeki nöronların ani ve anormal elektriksel deşarjlarıyla karakterizedir.
Uzun süren nöbetler acil müdahale gerektiren durumlar olup, kalıcı beyin hasarına ya da ölüme neden olabilir. Epilepsi tedavisi için doktorun verdiği ilaçların düzenli kullanılması hayati önem taşır.
Beyindeki anormal elektriksel aktiviteleri tespit etmek için EEG (elektroensefalogram) kullanılır. Bu incelemede, kafa üzerine yerleştirilen elektrotlar sayesinde beyin aktiviteleri ölçülüp kaydedilir.
Stres epilepsi ataklarını tetikleyebilen bir faktördür. Hastaların stres yönetimi büyük önem taşır.
Uyku sırasında nöbetler yaşanabilir ve genellikle kısa sürer. Uyku nöbetleri sarsılma, anormal duruşlar, bacak hareketleri veya yüksek sesle bağırma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Genellikle nöbetler acı vermez ve süreleri birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişiklik gösterebilir. Nöbetin ardından yorgunluk, kafa karışıklığı ve hafıza kaybı yaşanabilir.
Kaygı ve stres, epilepsi teşhisi konulan kişilerde nöbetleri tetikleyebilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Nöroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.