Efor testi, kalp ve damar hastalıklarına ilişkin teşhis koymada ve hastalığın takibinde yaygın şekilde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Efor testi sırasında hastaya bazı kriterlere göre egzersizler yaptırılır. Bu egzersizler sırasında kalbin iş yükü arttırılır ve bu yüklenmeye karşı kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe neden olacak herhangi bir kalp damar hastalığının olup olmadığı analiz edilir.
Kardiyoloji kliniklerinde uygulanan efor testinin yapıldığı durumlar şu şekildedir:
Uygulanması son derece kolay ve risksiz olan efor testi, hem çok sayıda veri sağlar hem de düşük maliyetli bir tetkiktir. Efor testleri, kardiyoloji kliniklerinde, kardiyoloji uzmanı ve deneyimli sağlık personelleri gözetiminde gerçekleştirilir.
Efor testi gerçekleştirilmeden önce hastanın bir doktor tarafından detaylı şekilde muayene edilmesi ve bilhassa istirahat halindeki EKG’lerinin değerlendirilmesi gerekir. Zira EKG değişikliği bulunan hastalarda, test her zaman için doğru şekilde yorumlanamayabilir. Bu gibi durumlarda hastalar, kendileri için daha uygun niteliklere sahip, başka tetkiklere yönlendirilirler.
Eforlu EKG, muhakkak uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Zira sağlıklı bireylerde de egzersizle gerçekleştirilen EKG testinde, bazı dalga değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Eforlu EKG gerçekleştirildiği sırada, değerlendirmeleri yapan kişinin uzman bir hekim olması büyük önem taşır.
Test sırasında kişiler, yürüyen bir bant üzerinde, yavaş başlamak koşuluyla her 3 dakikada bir hız ve eğim artacak şekilde yürütülmektedir. Bu esnada devamlı olarak EKG takibi, kayıtları ve belli aralıklarla kan basıncı ölçümü gerçekleştirilir. EKG dalgalarında yaşanan değişiklikler veya hastanın klinik bulguları kimi zaman testi durdurmayı gerektirebilir.
Efor testi, ileri seviyede aort kapak darlığı bulunan kişilerde, ciddi seviyede kalp kası hastalıkları yaşayan bireylerde, konjestif kalp yetmezliği yaşayanlarda, ileri düzeyde kalp ritim bozukluğu yaşayanlarda, hipertansiyonu olan bireylerde ve kalp zarında iltihap bulunan kişilerde riskli sonuçlar doğurabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.