Anasayfa Tıbbi Birimler Kardiyoloji Elektrokardiyografi (EKG)
Elektrokardiyografi (EKG)

Elektrokardiyografi (EKG)

EKG, kalpteki elektriksel aktiviteyi kaydeden bir tıbbi cihazdır ve çeşitli kalp hastalıklarının tanısında sıklıkla kullanılan hızlı ve ağrısız bir yöntemdir. Bu test, genellikle ambulanslar ve acil servislerde acil durumların değerlendirilmesi amacıyla uygulanır. Bunun yanı sıra, kardiyoloji ve çocuk kardiyolojisi (pediatrik kardiyoloji) alanlarında da kalp rahatsızlıklarının teşhisinde önemli bir rol oynar.

Elektrokardiyografi cihazları, aile hekimliği birimlerinden sporcuların rutin sağlık kontrollerinin yapıldığı tıbbi merkezlere kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Aynı zamanda ameliyathanelerde, yoğun bakım ünitelerinde ve hastane servislerinde kalp kaynaklı problemleri tespit etmek için kullanılır.

EKG'nin farklı uygulama yöntemleri de mevcuttur. Örneğin, fiziksel aktivite sırasında kalbin elektriksel aktivitesini ve ritmini değerlendirmek için efor testi yapılır. Ayrıca, bazı ritim bozuklukları ve kalp rahatsızlıklarının tanısında, 24 ila 48 saat boyunca kayıt yapan Holter EKG yöntemi tercih edilir. Bu yöntemler, hastanın kalp sağlığını daha detaylı bir şekilde analiz etmek için geliştirilmiştir.

İçindekiler

Elektrokardiyografi Nedir?

Elektrokardiyografi ya da kısa ismiyle EKG, kalbin elektriksel aktivitesinin cilde yerleştirilen elektrotlarla kağıt üzerine yazdırılması işlemidir. EKG sonucunun elde edilebilmesi için hastanın el ve ayak bileklerine ikişer tane ve göğüs bölgesine 6 tane olmak üzere toplamda 10 elektrot yapıştırılır. Elektrotların yapıştırılmasından önce bu bölgeye jel sürülür. Ardından elektrotlar EKG cihazına bağlanır. Çeşitli büyüklüklerde olan EKG cihazları, kolay taşınabilen ve hemen her yerde çekim yapılmasına olanak sağlayan aygıtlardır. Kağıt üzerinde rapor bölümü yer alır ve burada bazı analiz kodları kullanılır. Fakat belirtmek gerekir ki bu analiz kodları, her zaman için geçerli değildir. Yani 20 saniye gibi kısa bir zaman diliminde elde edilen EKG raporu, hastanın doktoru tarafından yorumlanmalıdır.

Çocuklara uygulanan EKG tetkiki sırasında çocuğun kısa bir süreliğine hareket etmeden bekletilmesi gerekir. Eğer çocuk hareketsiz durmaz ise çekim tekrarlanmalıdır. EKG sırasında canınız yanmaz. Herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Elektrotlar kişinin vücudunda herhangi bir iz bırakmaz.

Elektrokardiyografi İle Neler Anlaşılabilir?

Eğer EKG düzgün ve doğru biçimde çekilmişse, doğumsal sorunlardan kapak problemlerine, kalpteki yapısal problemlerden damar sorunlarına, odacık problemlerinden kalp krizi sorunlarına, bazı kalıtsal hastalıklardan damar tıkanıklıklarına kadar çok sayıda konuda fikir edinilebilir. Bununla birlikte sistemik kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, vücuttaki iyot dengesi, kişinin kullandığı ilaçların yarattığı yan etkiler ve ritim bozuklukları EKG sayesinde tespit edilebilen sorunlar arasındadır. Çoğu zaman yalnızca EKG raporu değerlendirilerek dahi tanı konulabilen çok sayıda klinik tablo mevcuttur.

EKG Kimler İçin Uygundur?

Çarpıntı, baş ağrısı, bayılma, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, halsizlik, nefes darlığı ve benzeri şikayetleri bulunan kişilere EKG uygulanmalıdır. Kalbe ilişkin patolojik bir bulgu varsa veya çekilen akciğer röntgenindeki bazı bulgular tespit edilmişse, yine EKG’ye başvurulur. Sistemik rahatsızlıklar veya bazı enfeksiyonlar geliştiğinde, uzun süreler boyunca yüksek ateş durumu yaşanmışsa, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu söz konusuysa EKG tetkiki gerekebilir. Bununla birlikte eğer ailesinde ritim bozukluğu, kalp pili veya kalp cihazı öyküsü bulunan kişilere EKG uygulanmaktadır.

Elektrokardiyografi Bulguları Yaşa Göre Değişiklik Gösterir Mi?

Sağlıklı bebek ve çocuklardan elde edilen EKG raporları, yetişkinlerin EKG raporlarından önemli farklılıklar gösterir. Örneğin yeni doğan bebeklerde kalbin sağ kenarına ait bulgular çok daha belirgin olurlar. Fakat 3 yaş itibariyle sol karıncık baskınlığına ilişkin bulgular, daha belirgin hale gelmektedir. Kişinin yaşıyla birlikte birçok değişim gerçekleşir ve EKG raporları, yaş ve anatomik özelliklerden kaynaklanan farklılıkları net bir şekilde yansıtmaktadır.

Diğer Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler