Bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar tedavi edilse bile tekrarlayıcı nedenlerden ötürü nüksedebilirler. Tedavinin başarısını sürdürmek ve kalıcılığını sağlamak için kullanılan çeşitli medikal aparatlar vardır. Safra kanalları, kan damarları ve idrar yolları gibi, kanal yapısına sahip dokuların bütünlüklü ve açık kalması için stent adı verilen medikal aparatlar kullanılır. Özel Ortadoğu Hastanesi Stent Uygulaması ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.
Stent adı verilen medikal aparatlar yapısına göre plastik veya metal malzemeden üretilebilirler. Stentler ağ şeklindedir ve kanal özelliği gösterirler. Stentlerin en önemli kullanım alanı kan pıhtılarından ötürü tıkanma yaşayan kan damarlarıdır. Tıkanan damarların açılmasını ve korunmasını sağlayan stentler, vücudun farklı bölgelerinde tümör veya taş gibi oluşumlardan dolayı akışı sekteye uğrayan sıvıların yeniden sağlıklı şekilde akabilmelerini de sağlar. Bu özelliği sayesinde kan damarlarında olduğu kadar idrar yollarında ve safra kanallarında da kullanılmaktadır.
Stent malzemeleri ihtiyaçlar ve tedavinin gereklilikleri doğrultusunda spesifik ilaçlarla kaplanabilir. Ya da geniş kapsamlı bir operasyon söz konusu ise greft halinde de hazırlanabilmektedir. Stentler, kullanılan malzemeye veya kullanım şekline göre geçici ya da kalıcı şekilde uygulanabilir.
Stent uygulamalarının temel amacı, hedeflenen dokudaki sıvı akışının kesilmeden sağlıklı şekilde devamını sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda en yaygın kullanım şekli, damar duvarlarındaki plak birikiminden ötürü daralan kan damarlarının yeniden açılmasını sağlamaktır. Kalbin koroner damarlarında yaşanan daralma, kalp dokusunu kan desteğinden mahrum bırakabilir. Bu da zamanla kalbin yeterince beslenememekten kaynaklı zarar görmesine neden olur. Hasta kalp krizi tehlikesine karşı savunmasız kalır. Stent uygulamaları plakları giderir, damara kaybettiği açıklığı yeniden kazandırır. Sağlıklı kan akışı sayesinde kalbin beslenebilmesini sağlar. Stentin kalıcı olarak tutulması, sağlanan açıklığı korumamızı mümkün kılar.
Bunun haricinde stentlerin kullanım bölgeleri ve amaçlarını sıralamamız gerekirse:
Hastanın stent uygulamasından 8 saat öncesinden başlayarak yemek yemeyi sonlandırması beklenir. Bunun yanı sıra kanama kontrolünü zorlaştırması muhtemel, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa, bu ilaçların stent uygulamasından belirli bir süre önce kesilmesi gerekir. Stent uygulamasından önce hastanın sigaradan ve alkollü içeceklerden uzak durmasında da fayda vardır. Bununla birlikte soğuk algınlığı da dahil olmak üzere herhangi bir enfeksiyon durumu söz konusuysa hastanın bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir.
Yüksek düzeyde girişken bir operasyon olmayan stent uygulamaları, görüntüleme teknikleri ile birlikte gerçekleştirilir. Stent uygulaması öncesinde kasıktaki büyük damar yapıları tespit edilir. İnik haldeki bir balonun etrafına sarılı bulunan stent, kasıktaki damardan girerek, kalpte hedeflenen damara doğru yönlendirilir. Uygun pozisyona geldiğinde balon şişirilir ve stent yerine yerleştirilir. Sonrasında şişirilen balon indirilir ve yeniden vücuttan çıkartılır. İşlemin ardından vücuda giriş yapılan bölge dikilir. Baskılı pansuman uygulanır ve hastanın durumu takip edilir.
Benzer biçimde damar dışı kanallara yerleştirilen stent uygulamalarında da ilgili bölgede radyolojik görüntüleme sağlanır. Kateterler kullanılarak stent, hedeflenen bölgeye yerleştirilir.
Stent uygulaması diğer tüm girişimsel tedavilerde olduğu gibi içerisinde bazı risk faktörleri barındırır. Bu yüzden tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunları sıralamamız gerekirse:
Doktorunuz mevcut sağlık sorunlarınızı ve stent uygulaması sonrası gelişebilecek komplikasyonları göz önünde bulundurarak stent uygulamasına karar verir. Eğer hastada anesteziye karşı duyarlılık veya kanamaya karşı yatkınlık gibi bir durum söz konusuysa gereken önlemler, operasyon öncesinde doktor tarafından alınır.
Stent Uygulamasının ardından damar içine konumlandırılan stentlerde yeniden daralma veya pıhtı oluşumu yaşanmaması için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Ameliyatın ardından hastaların ağır egzersizler yapmaktan ve vücutlarını yormaktan kaçınmaları gerekir. Stent takılı olan hastalar sigara ve diğer tütün ürünleri ile de aralarına kesin bir mesafe koymalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.