Ekokardiyografi, kalbin iç yapısının ve fonksiyonlarının ses dalgaları aracılığı ile incelenmesi işlemidir. Bu işlem, transdüser isimli bir alet tarafından dalgaların üretilmesiyle sağlanır. Göğüs duvarının farklı noktalarına transdüser uygulanarak, kalbin kapakları ve duvarları değişik pozisyonlarda analiz edilir.
İlk olarak hasta, sol yanının üzerine yatırılır. Transdüsere jel sürülerek, göğüs duvarının farklı noktalarından incelemeler gerçekleştirilir. Bu incelemelerde röntgen ışınları kullanılmaz. Renkli Doppler Ekokardiyografi, bir çeşit ultrason teknolojisidir. Kalp kapakçıkları, pulmoner arterler ve aort atardamarları gibi büyük damarların hareketleri ekranda görüntülenir. Genel olarak bu işlem, ortalama 15 dakikalık bir zaman zarfında tamamlanır. Hasta, herhangi bir ağrı veya acı hissetmez ve herhangi bir yan etkiyle karşılaşmaz. İşlemin sonrasında elde edilen bulgular, doktor tarafından değerlendirmeye tabi tutulur.
Renkli doppler ekokardiyografi, kalbin içini görmemizi sağlayan bir cihazdır. Doktorlara kalbin işlevleri ve yapısı ile ilgili detaylı veriler sağlar. 15 dakika gibi kısa bir sürede, hasta hiçbir acı veya rahatsızlık hissetmeden gerçekleştirilebilen bu teknikle neredeyse bütün kalp rahatsızlıkları hakkında fikir edinebiliyor. Özellikle kalp kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, doğumsal kalp hastalıkları veya kalp romatizması gibi sorunlarda herhangi bir başka tetkike gerek kalmadan, kesin olarak teşhis konulabilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.