Anasayfa Tıbbi Birimler Kardiyoloji Tansiyon ve Ritim Helter (24 Saat Tansiyon ve Kalp Ritmi İzlemi)
Tansiyon ve Ritim Helter (24 Saat Tansiyon ve Kalp Ritmi İzlemi)

Tansiyon ve Ritim Helter (24 Saat Tansiyon ve Kalp Ritmi İzlemi)

Ritim Holter Nedir?

Ritim Holter, kalbin elektriksel aktivitesini veya bir başka söylemle kalp ritminin üç kanaldan, en az 24 saatlik bir zaman dilimi boyunca kayıt altına alınması işlemidir. Kaydedici Holter cihazına alınan kayıtlar, sonrasında bir veritabanına yüklenir. Elde edilen veriler bu noktada analiz edilir ve kalp ritmiyle ilgili çok sayıda parametrenin doktor tarafından değerlendirilmesi mümkün olur.

Ritim Holter Neden Yapılır?

Genellikle kalbin elektriksel aktivitesindeki problemleri analiz etmek için uygulanan ritim holter, aynı zamanda kalpteki ritim ve ileti bozukluklarını, yani kalbin anormal şekilde yavaşlaması veya hızlanması durumunu, teklemesini veya durmasını tespit etmemizi sağlar. Bununla birlikte ritim düzensizliklerine dair uygulanan ilaç tedavisinin başarısını test etmemizi sağlar. Bazı vakalarda teşhis konulabilmesi için bu takibin 48 ila 72 saat boyunca devam ettirilmesi gerekebilir. Doktor bazen bu sürenin daha da uzatılmasını talep edebilir. Kalpte tekleme hissi, çarpıntı, nabız düzensizliği ya da baygınlık benzeri şikayetler, ritim holter ölçümünün istenmesinin başlıca sebepleri arasındadır. Bunun yanı sıra koroner bypass ameliyatı geçiren kişilerde veya kalp krizi öyküsü bulunan kişilerde risk derecesinin ölçülmesini ya da sessiz koroner yetersizliğinin tespit edilmesini de sağlamaktadır.

Ritim Holter İncelemelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ritim holter tetkiki için hastanın aç kalmasına veya kullanmak zorunda olduğu bir ilacı kesmesine gerek yoktur. Uzman teknisyenler, test için hastanın göğsüne elektrotlar yapıştırır ve bazı kablolar bağlar. Bu yüzden hastanın gelirken üst kısmı dar giysiler tercih etmemesi önemlidir. Hasta, holter cihazı takıldıktan sonra günlük yaşantısına normal şekilde devam edebilir. Fakat banyo yapmaması, duş almaması gerekir. Bunun yanı sıra cihazın üzerine yatmaması, yüzüstü uyumaması gerekir. Ritim Holter cihazı üzerindeyken, cep telefonu, tablet, bilgisayar, otomobil veya herhangi bir elektronik eşyayı kullanmanızda sakınca yoktur. Güvenlik cihazlarından geçebilir, ancak MR’a giremezsiniz. Size verilen izleme formuna, gün içerisinde yaşadığınız baş dönmesi, çarpıntı, düzensiz nabız, kalp ritminde hızlanma veya yavaşlama, göz kararması veya baygınlık hissi gibi şikayetlerinizi saate bakarak not etmelisiniz. Spor, hızlı yürüme, merdiven çıkma gibi aşırı efor sarf ettiğiniz aktivitelerin hemen sonrasında saate bakıp, zamanı ve yerine getirdiğiniz aktiviteyi de forma kaydetmeniz gerekir. Tüm bunlar, tetkikin başarılı sonuç vermesi ve kaydın teknik açıdan kusursuz olması için şarttır.

İncelemenin Değerlendirilmesi

Kayıt süresinin sonuna gelindiğinde cihaz, uzman teknisyen tarafından sökülür ve elde edilen kayıtlar analiz edilmek için veritabanına aktarılır. Analiz için geçecek süre, hastanın yaşadığı ritim anormalliklerin sıklığına ya da karmaşıklığına göre değişebilmektedir. Bununla birlikte kaydın teknik kalitesi ve laboratuar yoğunluğu da incelemenin süresi üzerinde belirleyicidir. Sizinle ilgilenen teknisyen, değerlendirme sonuçlarınızın zamanlamasıyla ilgili gereken bilgiyi verecektir. Raporunuz size ulaştıktan sonra, tetkikten elde edilen bulguların değerlendirilmesi veya gerekiyorsa başka testlerin planlanması ve tedavi için atılacak adımların belirlenmesi için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Tansiyon Holter Nedir?

24 saat boyunca kişinin günlük yaşam aktiviteleri esnasındaki tansiyonunun takip edilmesi ve kayıt altına alınmasıdır. Bir kaydedici kola bağlanır, yarım saat veya bir saate yakın bir aralıkta kayıt alır. Elde edilen verilerin ve sonuçların bilgisayara yüklenmesinin ardından, analizler gerçekleştirilir.

Tansiyon Holter Neden Yapılır?

Tek seferlik ofis ölçümü, çoğu zaman hipertansiyon teşhisi koymak için yeterli değildir. Bu yüzden 24 veya 48 saatlik dilimlerde, otomatik tansiyon ölçümlerinin yapılması ve bu sonuçların değerlendirilmesi gerekir. Hipertansiyon teşhisinin dışında, hastanın tedaviye verdiği yanıtın izlenmesi için de tansiyon holter ölçümü önem taşımaktadır. Bununla birlikte tansiyonun iniş ve çıkış saatlerinin gündüz ve gece dağılımının ya da hastanın gün içerisinde yüksek tansiyonlu olduğu zamanın yüzdesinin tespiti sağlanır. Tüm bunlar, tedaviyi planlarken dikkate almamız gereken ve işimizi kolaylaştıran kriterlerdir.

Tansiyon Holter İncelemesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

İlk olarak cihaz hazırlanır ve ardından kola takılır. İlk ölçümü gerçekleştirdiği andan itibaren de kayıt başlamış olur. Tüm bu ölçümler sırasında hasta,

  • Kolunu düz tutmaya,
  • Konuşmamaya,
  • İstirahat esnasında kol üzerine yatmamaya,
  • Cihazın koldan çıkarılmamasına,
  • Cihaz konundayken duş alınmamasına dikkat etmelidir.

Tansiyon Holter İncelemesinin Değerlendirilmesi

Holter teknisyeni, kayıtları bilgisayara yükledikten sonra 24 saat içerisinde rapor hazırlanır. Hasta, raporunu aldıktan sonra doktoruyla görüşür ve doktor, elde edilen bulguları detaylı şekilde değerlendirir. Gerekiyorsa başka testler talep eder veya tedavinin planlanması için yol haritasını oluşturur.

Diğer Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler