Haşlanmış Mısırın Faydaları Neler? Mısır Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Yasemin çayı, yasemin çiçeklerinden ve çay yapraklarından üretilen bir içecektir. Çay yaprakları ve taze toplanmış yasemin çiçeklerinin karıştırılması ve birlikte kurutulması ile üretilir. Bu işlem sırasında çay yaprakları yasemin çiçeklerindeki doğal yağları emer, tadını ve kokusunu alır. Genellikle yeşil çayla birlikte kullanılan yasemin çayı bu şekilde tüketildiğinde antioksidan kaynağı haline gelir. Hem fiziksel sağlık hem de ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri söz konusudur. Özel Ortadoğu Hastanesi yasemin çayı ve faydalarına dair merak edilenleri anlattı.
Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?
Yasemin çayı dünya genelinde en çok tercih edilen kokulu çaylardan biri olarak dikkat çekiyor. Tarihsel kökenleri 618 ve 907 yılları arasında hüküm süren Tang Hanedanına kadar dayanan yasemin çayının faydaları şu şekildedir:
- Antioksidan zengini olması
- Beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi
- Stresi azaltıcı etkisi olması
- Uykuya dalmayı kolaylaştırması ve uyku kalitesini arttırması
- Kalp sorunlarını önleyici etkileri olması
- Kansere yakalanma riskini azaltması
- Cilt sağlığına destek olması
- Ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirmesi
- Kilo kontrolüne yardımcı olması
- Saç büyümesini teşvik etmesi
- Antibakteriyel özellikleri ile ağız sağlığına katkı sunması
Haşlanmış Mısırın Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı coğrafyasında severek tüketilen haşlanmış mısır, lezzeti ve besleyici yönü ile kendisine pek çok mutfakta yer bulur. İçerisinde fazla miktarda lif barındıran haşlanmış mısır yavaş sindirilir ve kan şekerinde ani sıçramalara neden olmaz. Kabızlık önleyici bir gıda olarak bağırsak sağlığına ve sindirim sistemine katkı sağlar.
Günümüzde hem taze hem de dondurulmuş olarak tüketilebilen haşlanmış mısır, çorbalarda, pizzalarda, salatalarda kendisine yer bulabilmektedir. Doğal, glütensiz bir gıdadır. Bu yüzden glütensiz beslenmek isteyen kişiler ve çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebilmektedir. Haşlanmış mısırın faydalarını tek tek incelememiz gerekirse;
Vitamin ve Mineraller Açısından Zengin Bir Kaynaktır
Haşlanmış mısır, B1, B9, C vitamini ve E vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Bunların yanı sıra potasyum, çinko, magnezyum ve demir gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.
Lif Kaynağı
Lifli bir gıda olan haşlanmış mısır sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığına katkı sağlar. Düzenli olarak haşlanmış mısır tüketmek, sindirim sisteminizin sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Göz Sağlığına Faydalıdır
Göz sağlığına destek olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarına sahiptir. Yaş ilerledikçe oluşabilen makula dejenerasyonu ve katarakt riskine karşı gözleri korur.
Antioksidan Barındırır
Mısır çeşitli antioksidanları içerisinde barındırır. Bu da serbest radikallerin yarattığı hücresel hasara karşı vücudu korur.
Kalp Sağlığına Destek Olur
Lifli ve antioksidan zengini bir gıda olması haşlanmış mısırı kalp ve damar sağlığı açısından da yararlı bir besin haline getirir.
Sindirimi Destekler
Lifli bir gıda olarak haşlanmış mısır, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini giderici etkiye sahiptir.
Kilo Verme Sürecine Destek Olur
Yağ oranı düşük bir gıda olan haşlanmış mısır düşük miktarda protein de barındırır. Bu da haşlanmış mısır tüketildiğinde tokluk hissi verir. Bu sayede kilo verme sürecine destek olur.
Mısır Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Mısırın iyi geldiği hastalıkları sıralamamız gerekirse:
- Katarakt ve göz hasarı
- Demir eksikliği
- Sindirim problemleri
- Kolesterol
- Kalp ve damar hastalıkları
Haşlanmış Mısırın Zararları Nelerdir?
Mısır da her gıda gibi aşırı tüketilmemeli, sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutininin parçası olarak değerlendirilmelidir. Zengin bir lif kaynağı oluğu için aşırı miktarda mısır tüketmek; gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar doğurabilir. Nadiren de olsa ciltte döküntü ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Karbonhidrat sınıfı bir gıda olan mısır, aşırı miktarda tüketilirse diyabet hastaları için zararlı bir hale gelebilir. Olabildiğince sade halde tüketilmeli, aşırı miktarda tuz ve yağ ilavesi yapılmamalıdır. Aksi halde kilo almanıza veya tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir. GDO’lu mısırlardan uzak durmakta da yarar vardır.
Mısırın Sindirim Sistemi İçin Yararları Nelerdir?
Mısırın en temel etkisi sindirim sistemi üzerinde gerçekleşir. Lif içeriği ile bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlar. Bu da şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetleri önler. Bağırsak tembelliğine karşı faydalı bir gıda olan mısır düzenli olarak dışkılamanıza yardımcı olur. Bununla birlikte sağlıklı bağırsak bakterilerinin beslenmesini sağlayarak gelişmesine destek olur.
Mide sağlığını olumlu etkileyen haşlanmış mısır mide asidini dengeler. Midenin rahatlamasını sağlar. Gastrit ve benzeri mide rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra mısır midede uzun süreli tokluk hissi sağlar. Gereksiz ve fazlaca besin tüketilmesini önler ve kilo kontrolünü destekler.
Mısırın Cilde Faydaları Nelerdir?
Haşlanmış mısırın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller cilt sağlığı için de faydalı olmaktadır. A vitamini ve beta karoten, cilt sağlığına katkı verir. Antioksidanlar cildin güneş ışınlarından kaynaklanan hasarının önüne geçer. Cilt hücrelerini serbest radikallere karşı korur. Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
NOT: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Her sporcunun hidrasyon ihtiyacı, sporun türüne, yoğunluğuna ve kişisel fizyolojik özelliklerine göre farklılık gösterir. Spor öncesi ve sonrası beslenme ve hidrasyon planı için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi'nin beslenme ve diyet uzmanına danışmanız en doğrusu olacaktır.