Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası iftarda oruç açarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunların ihmal edilmesi ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, iftarda sık yapılan hataları ve beslenme önerilerini sizler için derledi…
Vücut, işlevini yerine getirebilmek için tüm besin türlerine ihtiyaç duyar. Bu nedenle iftarda protein, karbonhidrat, lif ve yağ gibi içeren besinler tüketmek önemlidir. Mesela akşam yemeğindeki et yemeği, yeşillikler ve baklagillerle desteklenmelidir.
Ramazan ayında vücut, alıştığından farklı biçimde beslenir. Bu da sindirim sisteminin düzenini değiştirir ve hazımsızlık, kabızlık, gaz sorunlarına neden olabilir. Bunu önlemek için iftar sofrasında yoğurt ve kefir gibi bağırsak dostu besinlere yer vermek gerekir.
İftarda yoğun karbonhidrat tüketimi, şişkinlik hissi vermesinin yanında, sağlıklı beslenmenin de önüne geçer. Bunu önlemek için pilav, börek, pide gibi besinlerin arasında tercih yapılmalıdır. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan Ramazan pidesi tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır.
Su tüketimini iftar masasında sınırlandırmak, sık yapılan hatalardandır. Oruç tutarken uzun süre susuz kalan vücudun su dengesini sağlamak için daha çok su tüketilmelidir. İftar sonrasında susuzluk hissedilmese de su içmek, ertesi gün için vücudun su depolamasını sağlar. Ayrıca bitki çayları, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu gibi içecekler de tüketilebilir.
Uzun süren açlıktan sonra yoğun bir beslenmeyle oruç açmak doğru değildir. Mideyi hazırlamak için önce bir bardak su ve arkasından çorba içmek iyi bir başlangıç olacaktır. Çorbadan sonra ana yemeğe geçilmelidir.
Tatlı, iftarın hemen ardından tüketilmemelidir. Yemekten bir süre sonra hafif bir tatlı tercih edilmelidir. Şerbetli ve ağır tatlılar ise şeker yüklemesine yol açabilir.