Ramazan ayında oruç tutmak, aç kalmak gibi düşünülebiliyor. Ancak oruç bedeni, ruhu ve nefsi terbiye etmek ve arındırmaktır. Uzun süren açlıkta, vücut sağlığını korumak için normal zamanda alınan enerji ve besin öğesi dağılımına dikkat edilmelidir. Oruç, bağırsak hareketlerini yavaşlatabileceği için sıvı alımı da önem taşıyor. Su tüketimi, kişinin kilosuna bağlı olarak değişse de iftardan sahura kadar 2 litre su içilmelidir. Halsizlik ve yorgunluk hissetmemek için günde bir tane sade maden suyu tüketilmelidir.
İftar sofralarında mutlaka yeşilliklere yer verilmelidir. Oruç açarken susuzluk hissedildiği için bir anda çok fazla su tüketimi yapılabiliyor. Ancak aniden tüketilen su, mide sorunlarına neden olabileceği gibi, mideyi doldurarak erken doymayla birlikte enerji yetersizliğine de yol açabilir.
İftarda besinler yavaş yavaş tüketilmelidir. İftariyelikler ve çorba ile başlanmalı; gastrit, ülser gibi mide sorunları yaşamamak için ana yemeğe geçilmeden önce bir süre beklenmelidir.